Risotto - składniki:
- ryż do risotto - nie pamiętam ile dokładnie dałam gram, ale była to zwartość jednego woreczka
- masło
- zielony groszek (świeży lub mrożony)
- 3 pomidory
- żółta papryka (może być też czerwona, ale żółta ładniej wygląda :))
- cebula
- ok. 800 ml - 1 litr bulionu - u mnie na biedaka, bulion z kostki
- starty żółty ser
- opcjonalnie szynka
- przyprawy - u mnie ostra papryka i suszona bazylia
Przygotowanie:
1. Cebulę obieramy i siekamy drobno. Podsmażamy ją na maśle w garnku lub na głębokiej patelni
2. Do naczynia z cebulą wrzucamy ryż i przyprawy. Podgrzewamy ryż ,,na sucho" przez kilka minut. Kroimy pomidory oraz paprykę w kostkę.
3. Po upływie tego czasu zaczynamy stopniowo dodawać bulion. Dolewamy go partiami, cały czas dokładnie mieszając. Kolejną część wlewamy dopiero, gdy poprzednia zostaje wchłonięta.
4. Gotujemy przez 15-20 minut cały czas dolewając bulion, aż ryż zmięknie. Kilka minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojone warzywa, szynkę i groszek, a tuż przed podaniem żółty ser.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz