Zdjęć za dużo nie będzie, bo przystawkę szykowałam na rodzinną imprezę i miałam do zrobienia tyle rzeczy, że na zdjęcia zwyczajnie nie było czasu :(
Składniki:
Na 4 porcje
- Pół puszki brzoskwiń (4 połówki)
- Garść rukoli i bazylii
- Solone pistacje - po ok 5-6 sztuk na porcję
- 100 g mozzarelli
- Szynka - tutaj nazwy wam nie podam, bo jeśli chodzi o mięsko to nie bardzo się orientuję. W oryginalnym przepisie podano bresaolę,ja użyłam jakiejś innej, jakiejś hiszpańskiej :)
- Oliwa z oliwek, sok z cytryny, szczypta mielonej kolendry
Przygotowanie:
Brzoskwinie podgrzewamy na patelni grillowej - lub grillu - przez kilka minut z każdej strony, tak długo, aż lekko się zarumienią i staną się chrupiące.
Oliwę mieszamy z kilkoma kroplami soku z cytryny, dodajemy kolendrę.
Na każdym talerzyku układamy kilka listków rukoli i bazylii a na nich pokrojoną w paski szynkę. Teraz układamy połówkę brzoskwini i posypujemy ją pistacjami oraz porwaną na kawałeczki mozzarellą. Każdą porcje polewamy odrobiną sosu.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz