Składniki:
- 50 g masła
- dwie łyżki oliwy z oliwek
- 1 kg cebuli
- 1,5 bulionu warzywnego
- 200 ml cydru jabłkowego
- 2 liście laurowe i pół łyżeczki suszonego tymianku
- żółty ser
- grzanki lub bagietka. Jeżeli zdecydujecie się na grzanki, możecie kupić je w sklepie, ale zachęcam do przygotowania grzanek samemu :)
Przygotowanie:
Zaczynamy od pokrojenia cebuli. Ja zrobiłam to w robocie kuchennym, bo wolę cebulę pokrojoną w drobniejszą kostkę. Warto przed obraniem włożyć ją do lodowatej wody - nie będzie szczypać w oczy :)
W garnku, w którym przygotujemy naszą zupę, rozgrzewamy masło i dodajemy do niego oliwę. Następnie dorzucamy pokrojoną cebulę i smażymy przed ok 35-40 minut, mieszając co jakiś czas. Cebula nie może się przypalić, ale musi być lekko zrumieniona.
Pod koniec smażenia cebuli w osobnym garnku łączymy ze sobą cydr, bulion i przyprawy i doprowadzamy je do wrzenia. Zdejmujemy z gazu i wyciągamy liście.
Powoli dolewamy nasz wywar do cebuli. Gotujemy jeszcze przez ok 20-25 minut bez przykrycia, aż nadmiar wody odparuje i zupa uzyska odpowiednią gęstość.
Taką zupę można już podawać z grzankami i startym serem. Jeżeli jednak wybierzecie moją opcję, zupę należy przelać do miseczek i ułożyć na każdej z nich po kawałku bagietki. Następnie posypujemy całość żółtym serem i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 120 stopni przez około 10 minut, tylko do stopienia sera i przyrumienienia bagietki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz