Na pierwszy ogień idzie dzisiejsze crumble, które powstało zupełnie spontanicznie, a wyszło doskonałe :)
Składniki
Na 3-4 porcje
- kilka lasek rabarbaru
- 7-8 truskawek
- 20 g płatków migdałowych
- łyżka brązowego cukru
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 3 łyżki płatków owsianych
- 2,5 łyżki masła
- łyżeczka brązowego cukru
- opcjonalnie pasta z wanilii - można ją pominąć
Przygotowanie:
Na początku kroimy rabarbar w kostkę. Zasypujemy go łyżką cukru i dodajemy 20 g migdałów. Mieszamy i odstawiamy na chwilę, ale rabarbar puścił soki i lekko przegryzł się z resztą składników.
W tym czasie zabieramy się za przygotowanie kruszonki do posypania deseru. 3 łyżki migdałów mielimy na drobne kawałeczki i dodajemy płatki owsiane i łyżeczkę cukru. Z tej ilości kruszonki wychodzi niewiele, wystarczy na 3 wysokie kokilki, ale o małej średnicy - jeśli wolicie użyć płaskich, a szerszych, ilość składników trzeba podwoić.
Dodajemy zimne masło i pół łyżeczki pasty z nasion wanilii (stacjonarnie widziałam ją tylko w Piotrze i Pawle, można również kupić przez internet, buteleczka kosztuje ok 30 zł, ale jet bardzo wydajna i warto mieć ją w swojej kuchni). Zagniatamy palcami do dokładnego połączenia się składników.
Do przygotowanego wcześniej rabarbaru dodajemy pokrojone truskawki. Mieszamy. Kokilki wypełniamy owocami i posypujemy kruszonką.
Całość pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut - rabarbar musi zmięknąć, a kruszonka lekko się zrumienić. Crumble najlepiej smakuje podawane na gorąco, z gałką lodów i porcją bitej śmietany.
Smacznego :)
Wygląda fantastycznie i bardzo apetycznie :) Super przepis
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuń