Tosty francuskie - składniki:
Na jedną osobę
- Jedno jajko
- 3-4 łyżki mleka
- Płaska łyżeczka cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią - u mnie pół na pół
- Opcjonalnie szczypta cynamonu
- Szczypta soli
- Dowolne pieczywo - najlepiej takie kilkudniowe, troszkę twardsze
- Masło do smażenia
- Ulubione owoce lub dżem
Przygotowanie:
Jajko wbijamy do naczynia i roztrzepujemy dokładnie widelcem.
Dolewamy mleka. Całość ma mieć jasnożółty kolor i dosyć rzadką konsystencję.
Dodajemy wszystkie przyprawy i dobrze mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy masło. Chleb moczymy w jajku z mlekiem i od razu wrzucamy na patelnię. Ważne jest, aby masło było dobrze nagrzane. Dzięki temu jajko od razu zacznie się lekko ścinać, a chleb nie namoknie.
Smażymy na złoto z obu stron. Podajemy z owocami, cukrem pudrem, bitą śmietaną... Choć bez dodatków też są doskonałe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz