Uwielbiam wszelkie formy zapiekanych naleśników. Robią się wtedy delikatnie chrupiące i jedzenie od razu jest przyjemniejsze. Tym razem zapiekłam je z sosem waniliowym, który w piekarniku zmienił się w delikatną piankę... Polecam :)
Naleśniki z malinami - składniki:
- 6 sztuk naleśników (nie będę podawać przepisu, bo chyba każdy ma swój ulubiony :))
- 200 g twarogu półtłustego
- 2-3 łyżki śmietany 18%
- 200 g śmietany 30%
- jajko
- czubata łyżka budyniu waniliowego
- cukier waniliowy
- maliny
- łyżeczka masła
Przygotowanie:
1. Twaróg łączymy ze śmietaną 18% i mieszamy widelcem. Dodajemy cukier waniliowy (do smaku)
2. Jajko roztrzepujemy, dodajemy śmietanę 30 %. Dodajemy budyń i dokładnie mieszamy, aby nie było żadnych grudek.
3. Na każdy naleśnik nakładamy serek i kilka sztuk malin. Zwijamy
4. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem. Układamy w nim naleśniki i zalewamy je sosem. Dobrze, jeśli będą nieco wystawać ponad jego powierzchnię - i góry zrobią się chrupiące.
5. Pieczemy w temueraturze 180 stopni przez 25-35 minut, aż naleśniki się zrumienią a sos zetnie.
wow nie pomyslalabym nigdy, ale to nigdy, zeby zapiekac nalesniki! Musze sprobowac, tylko ciekawe czy z moimi bezglutenowymi to wyjdzie ;)
OdpowiedzUsuńBezglutenowych nigdy nie jadłam, daj znać jak poszło :D
Usuń