niedziela, 15 marca 2015

Robimy domowe burgery


Wiecie, ja ogólnie byłam dziwnym dzieckiem. Nie znosiłam coca coli (dalej nie lubię gazowanego ogólnie ale coca colę czasem wypiję), miałam jakąś dziwną awersję do noszenia dżinsów i nie jadłam burgerów. Nigdy, żadnego, przez większość życia. Nie i już. Po części mi to zostało, bo nadal nie przepadam za typowo fast foodowymi kanapkami z płaskim mięsem i napompowaną bułką. Ale domowe burgery to zupełnie co innego. Są przepyszne a przygotowane z dobrej jakości składników mogą stać się pełnowartościowym i na dodatek bardzo sycącym obiadem. Post powstaje w dużej mierze z mojej własnej potrzeby - chcę mieć swój idealny przepis zawsze przy sobie bez konieczności przeszukiwania całych internetów (i tak na końcu zawsze robimy po swojemu).



Składniki na mięcho:
Ilość kotletów zależy od tego, jak duże je zrobicie - nam wyszło całe mnóstwo

  • 1 kg wołowiny, najlepiej zmielonej dwukrotnie
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 duża cebula
  • sól i pieprz
  • dodatkowe przyprawy: u nas pieprz cayenne, zioła prowansalskie i bazylia
Składniki na bułki
Ilość na 6-7 bułek

  • 400 g mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 9 g świeżych drożdży
  • 200 ml ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • łyżka cukru
  • łyżka rozpuszczonego masła 
  • sezam do posypania
  • jajko i łyżka mleka do posmarowania po wierzchu
Dodatkowo:
  • kilka listków sałaty
  • pomidor
  • ogórek
  • ser w plasterkach
  • na sos: łyżka majonezu i dwie łyżki ketchupu
Zaczynamy od przygotowania ciasta na bułki, bo musi trochę urosnąć. 
Drożdże rozcieramy w palcach z cukrem, aby się rozpuściły, następnie dodajemy mleko i masło, mieszamy. 
Dodajemy rozmieszane widelcem jajko i sól. Całość przelewamy do przesianej mąki. 
Ciasto na bułki dobrze wyrabiamy, aż stanie się gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut, aby wyrosło.

W tym czasie zabieramy się za mięso. Cebulę siekamy w drobną kostkę, wszystkie składniki łączymy i dokładnie mieszamy.
 Formujemy burgery, ważne, aby były dosyć cienkie, bo podczas smażenia zmniejszą się i lekko wybrzuszą. Smażymy je na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu.

Kiedy ciasto na bułki wyrośnie, formujemy z niego niewielkie kulki, spłaszczamy je i układamy na blasze. Każdą smarujemy jajkiem rozmieszanym z mlekiem i posypujemy sezamem. 
Pieczemy przez 20 min. w 180 stopniach.



Majonez mieszamy z ketchupem, warzywa kroimy w plasterki. Bułki kroimy na pół, każdą połówkę smarujemy sosem i składamy burgery. Można jeszcze włożyć je na kilka minut do piekarnika, aby ser się rozpuścił i... pyszne domowe burgery już są gotowe. Smacznego! ^^


Na koniec zapraszam do obserwowania mojego profilu na INSTAGRAMIE i do lajkowania strony na FACEBOOK'U

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz