poniedziałek, 19 maja 2014

Rabarbarowo-truskawkowe crumble z migdałami

Crumble jest deserem, który zawsze kojarzy mi się z zimą, doskonale rozgrzewa i jest idealny na leniwe wieczory. Jednak jeszcze parę dni temu, pogoda zdecydowanie nie rozpieszczała i bliżej było jej do tej jesiennej, niż w połowie letniej. A kiedy dodać do crumble listek mięty, gałkę waniliowych lodów i wykorzystać do ich przygotowania wiosenne owoce, nabiera orzeźwiającego charakteru. Wiosną właśnie mam największa ochotę na sezonowe roślinki, których nie sposób nigdzie znaleźć w innych miesiącach. Rabarbar, truskawki i botwinka królują w mojej kuchni i mam zamiar wykorzystać je - i nie tylko je - w pełni.

Na pierwszy ogień idzie dzisiejsze crumble, które powstało zupełnie spontanicznie, a wyszło doskonałe :)

Składniki
Na 3-4 porcje

  • kilka lasek rabarbaru
  • 7-8 truskawek
  • 20 g płatków migdałowych
  • łyżka brązowego cukru
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 2,5 łyżki masła
  • łyżeczka brązowego cukru
  • opcjonalnie pasta z wanilii - można ją pominąć
Przygotowanie:

Na początku kroimy rabarbar w kostkę. Zasypujemy go łyżką cukru i dodajemy 20 g migdałów. Mieszamy i odstawiamy na chwilę, ale rabarbar puścił soki i lekko przegryzł się z resztą składników.

W tym czasie zabieramy się za przygotowanie kruszonki do posypania deseru. 3 łyżki migdałów mielimy na drobne kawałeczki i dodajemy płatki owsiane i łyżeczkę cukru. Z tej ilości kruszonki wychodzi niewiele, wystarczy na 3 wysokie kokilki, ale o małej średnicy - jeśli wolicie użyć płaskich, a szerszych, ilość składników trzeba podwoić.


Dodajemy zimne masło i pół łyżeczki pasty z nasion wanilii (stacjonarnie widziałam ją tylko w Piotrze i Pawle, można również kupić przez internet, buteleczka kosztuje ok 30 zł, ale jet bardzo wydajna i warto mieć ją w swojej kuchni). Zagniatamy palcami do dokładnego połączenia się składników.


Do przygotowanego wcześniej rabarbaru dodajemy pokrojone truskawki. Mieszamy. Kokilki wypełniamy owocami i posypujemy kruszonką. 


Całość pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut - rabarbar musi zmięknąć, a kruszonka lekko się zrumienić. Crumble najlepiej smakuje podawane na gorąco, z gałką lodów i porcją bitej śmietany.


Smacznego :)


2 komentarze:

  1. Wygląda fantastycznie i bardzo apetycznie :) Super przepis

    OdpowiedzUsuń